Hopp til innhold

Sesam Stasjon på Lørenskog

Foto - Britt Arnhøy - rb.no

Sesam stasjon er en norsk barne-TV-serie som ble sendt på NRK fra 1991 til 2000. Serien var basert på den amerikanske TV-serien Sesame Street, som begynte i 1969. I 1987 tok NRK kontakt med amerikanske Children's Television Workshop (CTW) om muligheten om å lage en norsk versjon av Sesame Street, i 1989 ble det enighet mellom NRK og CTW, og i september 1990 startet produksjonen. For å forberede innspillingen dro den amerikanske dukkemakeren Kermit Love til Norge i juni 1990 for å lære opp de norske dukkespillerne. Det ble lagd over 250 norske episoder, og serien og var NRKs største satsing på pedagogisk underholdning for barn inntil da. Sesam stasjon ble sist sendt i reprise i 2004. I 2016 ble noen utvalgte episoder gjort tilgjengelige på NRK TV, etter en avtale med CTW.

Her er vignetten, for de som savner den.

Figurgalleri

O. Tidemann er stasjonsmesteren på Sesam stasjon og er et av to mennesker i serien. Han har ansvaret for å administrere stasjonen. Han er en eldre, snill og rettferdig mann som er litt «bestefar-aktig». O. Tidemann har aldri avslørt hva O-en står for. Alfa spurte en gang om den sto for «Otto», men Tidemann benektet det. På O. Tidemanns kontor henger det bilder av alle de tidligere stasjonsmestrene ved Sesam stasjon: A. til N. Tidemann. O. Tidemann ble spilt av Sverre Holm.

Leonora Dorothea Dahl er stasjonssangerinne og er den andre av to mennesker i serien. Hun er O. Tidemanns kvinnelige motspiller og er en husmortype som har stasjonsansvaret når O.Tidemann er borte. Før hun begynte å jobbe og bo på Sesam stasjon, var hun en verdenskjent sanger. På stasjonen synger hun så ofte hun får muligheten til det. Leonora kan også spille piano og fikk et i julegave av de andre på stasjonen. Hun er også en god kokk og står for mye av matlagingen på stasjonen. Hun ble spilt av Sidsel Ryen.

Max Mekker er en stor, blå, dyreaktig figur, og spilles av Geir Børresen. Han er en nevenyttig tenker, og har «Max Mekker mekker alt!» som standardreplikk. Mekker er den blå, store mekanikeren som reparerer alt. Han er alltid optimist, og ser ikke mørkt på noe. Max Mekker reparerer og lager ting, hvor noen av dem er brukbare, og noen av dem ikke alltid har så stor nytteverdi. Han snakker ofte på rim, og snakker ofte om seg selv i tredje person. Han ler mye, og har en latter som for mange kan virke litt skummel. Max Mekker var den eneste av dukkene med et menneske inni. For at Børresen skulle få plass inni, måtte han gå med bøyde knær.

Bjarne Betjent er Max Mekkers motsetning. Han er svært ordentlig, han elsker alt som har med bokstaver og tall å gjøre. Han teller ofte ting, kun for å telle dem. Noe av det verste som kan skje han, er at han skal hoppe over et tall mens han teller. Han er ofte bekymret og har et pessimistisk syn på mange ting. Han er også den eneste figuren i Sesam stasjon med en alder; i en episode feiret han sin tjueårsdag. Bjarne Betjent blir framstilt som en rosa menneskeliknende dukke og spilles av dukkespiller Åsmund Huser.

Alfa er verbalt interessert og brevveksler med venner over hele verden. Hun blir framstilt som en hårete gul dukke og blir spilt av dukkespiller Hanne Dahle (også kjent fra NRKs Kometkameratene, og Kalle og Molo). Alfa jobber i butikken på Sesam stasjon og hjelper til i kafeen. Alfa er som oftest glad og optimistisk og hun ler og fniser ofte, men hun har også en rolig og filosofisk side. Hun er også veldig nysgjerrig på nye ting, og stasjonens gjester er ofte emner for de mange spørsmålene hennes. Alfa liker å lese, skrive og dagdrømme om fine ting.

Senere kom også Lille Py med i serien. En rød figur med tynt gyllent hår. Hun ble spilt av Christine Stoesen. Flere av de pedagogiske kortfilmene i serien viste amerikanske gjennomgangsfigurer som har blitt populære i USA. Særlig ble Bernt og Erling (opprinnelig Bert and Ernie) og Kakemonsteret (Cookie Monster) populære figurer.

Selve stasjonen

Lørenskog stasjon i Akershus fungerte som kulisse i alle ute opptak, mens interiørene var bygd opp i studio hos NRK på Marienlyst i Oslo. Mens serien pågikk var det mulighet for barnehager å besøke Sesam stasjon. De reiste med Sesam-toget fra Oslo sentralstasjon til Lørenskog. Hvis de var heldige kunne av og til en skuespiller, Max Mekker eller stasjonsmester O. Tidemann være tilstede.

Sesamtoget tok også turer andre steder i Norge.

27. mai 1991 sto det Sesamtoget oppstilt på Asker stasjon spor 6.

Lokfører Per Larsen tok Lorentz How Aalhus på fire og et halvt med inn i loket. Det var tydelig populært.
Foto: KNUT BJERKE - budstikka.no

Det var de minste barnas dag og Asker og Bærums Budstikke rapporterte om smårollinger med og uten bleier som inntok perrongen med øyne så store som middagstallerkener klare for å reise en tur til Heggedal og tilbake.

Håvard Malde, Thea-Karine Malde og Sara Abildgård trodde knapt sine egne øyne da selveste Sesam-konduktøren, Bård Olav Lindsetmo, kom inn i kupeen.
Foto: KNUT BJERKE - budstikka.no

NSB hadde på forhånd lagt ut 300 billetter for salg og disse ble revet bort på et blunk. Noen foreldre som ikke hadde fått tak billett tok likevel sjansen på reise til Asker stasjon med sine små. Det angret de ikke på, for Sesamtoget gikk nemlig åtte turer, istedenfor fire som først annonsert. Nestleder på Asker stasjon, Hans Haugen, orket ikke en situasjon med gråtende unger og sinte foreldre stående igjen mens Sesamtoget dro fra stasjonen. Løsningen ble fire ekstra turer i tillegg til at det ble gjort plass til 125 om bord – ikke 75 som vanlig var – på hver tur.

Alle fremmøtte fikk en tur med Sesamtoget. Her er Lars Falk-Petersen, Christoffer Larsen, Tine Narvestad og Mads Falk-Petersen på plass i den åpne vognen.
Foto: KNUT BJERKE - budstikka.no

Sesam stasjon tilbakeføres til Lørenskog stasjon

Lørenskog stasjon tilbakeført til original utseendet i 2006
Foto: Trond Strandsberg - www.geocaching.com

I 2003 ble det bestemt at Sesam Stasjon-tårnet og fargene skulle fjernes fra Lørenskog stasjon og at den skulle tilbakeføres til opprinnelig utseende. Tilbakestillingen ble ikke påbegynt før våren 2006, og høsten samme år hadde stasjonen fått tilbake sitt opprinnelige utseende. Stasjonen er tilbakeført med sine gulfargede vegger med brune lister og fremstår dermed i en stil som ligner andre stasjoner på Hovedbanen mellom Oslo og Eidsvoll. Venterommet på stasjonen er fortsatt i Sesam design.

Åpningstiden for venterommet er 05.00 - 17.00 Her er det også do mot betaling.

Kilde: Wikipedia