Hopp til innhold

Flåklypa Grand Prix (1975)

Ludvig er litt for opptatt med avisen...Solan, Ludvig og alle de andre...

Flåklypa Grand Prix er nok den filmen de fleste av oss forbinder med Ivo Caprino. Dette ikke uten grunn. Filmen markerer på mange måter Ivo Caprinos kunstneriske høydepunkt. Det ble også en kjempestor kommersiell suksess når den kom i 1976. Den skapte lange køer utenfor kinoene. Det regnes også for den filmen flest nordmenn har sett og har solgt over fire millioner billetter. Mennesker utenfor Norge har også fått muligheten til å se Flåklypa Grand Prix. Den er blitt oversatt til over 70 språk. Man regner også med at filmen til en hver tid vises et eller annet sted i verden.

Hvorfor filmen fikk en slik utrolig suksess er det mange grunner til. En av hovedgrunnene er antagelig at den treffer noe i den norske folkesjela. Vi kjenner oss igjen i filmens mange pussige figurer. Reodor Felgen står for mange som selve symbolet på bygdeorginalen. En del av filmens overraskende suksess ligger også i det at den klarer det utrolige mesterstykket å både bli en film som barna kan ha fullt utbytte av, samtidig som den er fullverdig underholdning for voksne. Med voksne øyne er det ikke vanskelig å se ironien i figurene og i filmen som helhet. Foruten Ivo Caprinos imponerende innsats med dukkene må også Kjell Aukrust tilskrives en del av æren for filmen. Det er hans figurer filmen er basert på.

Det gnistrer og spraker når Reodor startet motoren i Il Tempo Gigante.Flåklypa Grand Prix handler om Reodor Felgen, sykkelreparatør og oppfinner. Han og hans to gode hjelpere Solan og Ludvig har bestemt seg for å delta i et racer-billøp. Reodor Felgen går i gang og bruker all sin oppfinnsomhet og konstruerer superbilen Il Tempo Gigante. Det viser seg imidlertid at ikke alle vil dem vel. Noen gjør alt for å sette kjepper i hjulene for våre venner - bokstavelig talt.
Det hele avslutter med det uutholdelige spennende bilracet...

Dette nyeste norske folkeeventyret - for det er jo <<Flåklypa>> også - er slett ikke uforståelig for utenlendinger. Det pussige er at filmen i Norge blir betraktet som helnorsk, men manuset er utarbeidet også med sideblikk på eksport. I utlandet har filmen vist seg som international på grunn av Il Tempo Gigante. Selv ikke sykkelreparatøren blir betraktet som typisk norsk.

Det finnes ingen norske skuespillere som er så språkmektige som Reodor, Soland og Ludvig.
De snakker perfekt svensk, finsk, dansk, tysk, fransk, engelsk, amerikansk, katalansk, spansk, koreansk, japansk og russisk.

På svensk har filmen samme navn, på dansk heter den <<Bjergköping Grand Prix>>, og Reodor er blitt til Theodor Fælgen.
På engelsk er tittelen <<Pinchcliffe Grand Prix>>, på fransk <<Grand Prix Pignon-sur-Roc>>, <<Hintertupfinger Grand Prix>> i Tyskland, etter et sted uten høy status der i landet. De som kommer fra Hintertupfing, omtales som tullinger.

Filmen skaffet Caprino mange priser, blant annet:

Kinosjefenes ærespris 1975,
Norsk kinoforbunds <<Gullstrimmelen>> for årets beste film 1975,
2.pris (1.pris av barnejuryen), Filmfestivalen i Moskva: 1977.

Hvilke Aukrust figurer var med i filmen, og hvem var stemmene bak.

Reodor Felgen
Frank Robert

Ludvig
Toralv Maurstad

Solan Gundersen
Kari Simonsen

Ben Redic Fy Fazan
Rolf Just Nilsen

Emanuel Desperados
Harald Heide-Steen Jr.

Soline

Hallstein Bronskimlet
Rolf Just Nilsen

Ollvar O. Kleppvold
Rolf Just Nilsen

Randolph Småfix

Rudolf Blodstrupmoen
Helge Reiss

Mysil Bergsprekken
Rolf Just Nilsen

Fotgjenger
Gudleik Knotten

Flåklypa har blitt restaurert i HD

Ivo Caprino i sin selvbygde Il Tempo Gigante.

Det ble også laget et pc spill om flåklypa.
Her ser du video fra spillet og bilde av figurene.

Ivo Caprino mannen som gledet hele Norge....