Stong i Thjorsardalur

 


Turister utforsker ruinene av Viking gården Stong


   De tidligste bosetterer på Island valgte seg ut dalen Thjorsardalur som sete for deres gårder. De viste derimot ikke om at det triangelformede og snødekte fjellet som lå i sør var en aktiv vulkan (Hekla). I året 1104 var det et stort utbrudd på Hekla, og gårdene i Thjorsardalur ble dekket under tonn med støv og aske.

   I 1939 gravde skandinaviske arkeologer fram Viking gården Stong og avdekte personlige eiendeler som var igjen under asken. Funnet ga ferske data om designet og konstruksjonen av Vikingenes langhus og deres utvikling fram til det 12. århundre og annen viktig informasjon om perioden vikingtiden.

   I 1974, på 1100. årsdagen for bosettingen på Island, samlet arkitekt Hordur Agustsson og et team med historikerer all tilgjengelig data og bygde en kopi av Stong på Skeljastadir, noen få kilometer nedenfor i dalen.

   Den rekonstruerte gården heter Thjodveldisbaer (kommisjonell gård), og er det beste tegn på tidlig Islandsk bosetning. Det som nå er igjen fra gården Stong er steinfundamentet, som er beskyttet av et skikkelig tak .

   Stong er også kjent for å være hjemmet til bonden og leder Gaukur Trandilsson. Det fortelles fra Njal's Saga, at han ble drept av Asgrimur Ellida-Grimsson, hans fosterbror, i en duell om Gaukur's forhold til en jente i slekta Grimsson. I det 19. århundre fant man noen gamle menneskeknokler og bein på en haug nær Thjorsa elven, lengre ned i dalen, som man tror tilhører Gaukur fra Stong. Stedet har derfor fått navnet Gaukshofdi (Gaukur's bløff).

Tilbake