Geysir

 

   
En av de største turist attraksjonene på Island er, Den store Geysir, eller Stori-Geysir. Den dominerte fram til 1916 da den plutselig sluttet å sprute vann. I 1935 våknet den plutselig til liv igjen. Og etter dette har den sporadisk ca. hver 30 minutt sprutet vann opp i luften.

   Ingen vet sikkert når Geysir ble laget. Man tror at den oppsto på slutten av det 13. århundre, Når en serie av jordskjelv, etterfulgt av et kjempeutbrudd på vulkanen HEKLA som traff Haukadalur, den geotermiske dalen hvor Geysir ligger. Man vet at etter dette begynte den å sprute regelmessig hver 3. time, noe den fortsatte med til fram til begynnelsen av det 19. århundre. Da intervallene plutselig kom med større mellomrom inntill den stoppet helt i 1916. Man viste ikke om dette bare var en midlertidig stilleperiode, eller om det ville bli permanent.

 Mens Geysir var i live og var aktiv, kunne den kontinuerlig sende en spektakulær stråle med 400° grader varmt vann og damp 60 til 80 meter opp i luften beroende på forskjellige faktorer. Geysir er 18 meter bred og vann kammeret er 20 meter dypt. En mulig grunn for at den sluknet er p.g.a alle de turister som gjennom årene hadde kastet steiner og mynter ned i den. Selv om dette var en stor grunn, kunne det ikke ha all skylden for at Geysir var stille. Den kjente ”Gamle Trofast” geysir i Yellowstone Nasjonal Park i USA pleide å bryte ut ca. hver time men har nå for tiden stilnet mer inn den også.

   Den store Geysir var den mest kjente geysiren i hele verden, slik som geysirer på New Zealand, Yellowstone, Island. Det engelske ordet "geyser" er tatt fra det Islandske ordet "geysir" som står for ”Spruter høyt”. Den store Geysir er nå for det meste rolig, men områder er veldig geotermisk med mange små mindre varme kilder. Den store attraksjonen nå er Strokkur, En annen geysir 100 meter sør for Den store Geysir, som bryter ut hvert 10 minutt og sender en hvit sky med kokende vann 20-30 meter opp i luften.

Hele området er en geotermisk park som ligger på toppen av en kokende varm kilde. Fjellet har unaturlig farge, ut av bakken strømmer det varm damp, Varme og kalde kilder og spesielle planter kan man finne her.

Tilbake