Don Rosa

Noen ord og andre rariteter til ære for en sann fantastisk, kreativ og talentfull Disney-kunstner og historieforteller.

Don Rosa var mannen som tok opp tråden der Carl Barks slapp. Selv om Barks ikke var noen stor tilhenger av Don Rosa, har han blitt en sterkt anerkjent Disney-skribent. Den dag i dag blir hans historier sammenliknet med Barks' av fans over hele verden.

Han forsøker å fortsette på Barks' stil, og selv om han har avviket fra denne, og utviklet sin egen vri på Barks' teknikker, kommer hans fortellerstil svært nært mesterens egen. Don Rosa er selv en hengiven fan av Barks, og har studert hver eneste lille detalje i hans serier, for selv å kunne videreutvikle dem, eller gi leseren bakgrunnskunnskaper om karakterene. Dette kommer særlig til utrykk i det jeg anser som hans beste historie til nå; "Skrue McDuck's liv."

Fra Carl Barks' "Eggemysteriet" 21.10.1948
(utgitt i Norge i DD&co nr.13-17, 1963)

Fra Don Rosa's oppfølger
"Tilbake til Gufseplassen"

Merk likhetene mellom de to mestrenes strek!

Don Rosa er en mester i å gjemme små finurligheter i tegningene sine.

Eksempler fra "Skrue McDuck's liv "

Her oppdager man en stakkars Mikke Mus under den venstre elefantens fot. Jaja- litt moro skal man jo ha!

D.U.C.K -initialene i lyspæren står for: "Dedicated to Unca (Uncle) Carl from Keno" (Don Rosa's fulle navn er Keno Don Rosa)

 

Så langt har det kommet en mengde gullkorn om Disney-endene fra Don Rosa's hånd. Ulikt Barks (som ytterst sjelden dro ut av USA, men besøkte Norge én gang), har Don Rosa besøkt Norge en rekke ganger (sist 9. juni 2004), og fansen er alltid ivrig etter å treffe ham, og få signert en av seriene hans. Jeg har selv møtt ham en gang, og har i mitt eie både bokutgaven av "Skrue McDucks liv" og alle ekstranummerene med historier fra hans hånd.