HovedsideBarne-TV


Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump

Pippi Langstrømpe, som er så sterk, har gledet mange små jenter som har vært litt redde for bråkete gutter som skal tøffe seg. For dem har Pippi blitt et ideal. Og det er et ideal som skiller seg fra mange andre jenteidealer. Pippi er ei jente som bryter med gamle oppfatninger og forventninger om hvordan jenter skal være. Hun er verken spesielt søt eller veloppdragen.
Tvert imot. Hun har et friskt og freidig vesen, rødt hår og fregner og går rufset kledd, og på toppen av det hele er hun uavhengig og usedvanlig sterk. Dermed har Astrid Lindgren, som er forfatteren til så mange kjente barnebøker, forsøkt å endre litt på våre idealer om hvordan ei jente skal være. Og idealer, det har også noe med hvordan vi ønsker at vi skal leve sammen, gutter og jenter, unger og voksne, nordmenn og kinesere, rørleggere og lærere, blinde og seende, ja, alle mennesker.

I 1941 ble Pippi til. Det var når datteren til Astrid Lindgren var syk, og hun ville at mamma Astrid skulle fortelle en historie om Pippi Langstrømpe.  Da var datteren syv år gammel. Tre år senere fant Astrid ut  at  hun skulle skrive ned alle tekstene og gi Karin det som bursdagspresang på 10-årsdagen.  Og etter det bestemte Astrid seg for å sende inn manuskriptet til et forlag. Det gikk ikke så bra første gangen, det kom i retur, men Astrid hadde funnet gleden i å skrive, så hun sendte inn mer, hun deltok med Pippi i en barnebok konkurranse - og vant. 

Pippi har blitt oversatt til mange språk, men ikke alltid med like heldig resultat. I de franske versjonene av bøkene har all moro blitt utelatt. Pippi kunne jo ikke si i mot autoriteter eller finne på noe sprell.. At franske barn likevel liker Pippi er vel i grunnen rart. På fransk heter Pippi: Fifi Brindacier. 

I de norske og svenske versjonene (og tyske) av Pippibøkene så var det Ingrid Vang-Nyman som sto for tegningene. Slik ser Pippi ut for oss (til høyre). Her ser hun egentlig ganske snill ut. I den amerikanske versjonen derimot ser hun nærmest gal ut synes jeg.

Den amerikanske Pippi Den franske versjonen.
USA Frankrike Russland
Spania Slovakia Sør-Afrika
   
   

Tami Erin - The New Adventures of Pippi Longstocking  - fra 1988Den første Pippi filmen kom allerede i 1949. Og tyve år senere kom det nye versjoner, den som vi kjenner best. Det ble i 1988 laget en amerikansk versjon av Pippi med en skuespiller som heter Tami Erin. (her kan du se masse bilder fra den filmen). En mye eldre versjon og etter reaksjonene på nettet om denne filmen, var den ikke særlig bra.  Bare se på apen som heter Mr. Neilson. Hesten heter Alphonso. Her kan dere sammenligne de to Pippiene og se hvem som ser best ut. 

I Tyskland er tydeligvis Pippi veldig poplulær,(Pippi Langstrumpf)  for der kan man få  tak i de gamle Pippi filmene på DVD, dessverre er de dubbet...  (Enkelt å bestille på amazon.de) Det er mulig å få det på nederlandsk også. (Pippi Langkous)

Flere tegnefilmer har det blitt de siste årene av Pippi, og med det en mye hardere markedsføring. Nå kan man få kjøpt det meste av Pippi produkter, med den nye versjonen. Jeg har ikke sett disse, har ikke lyst til å ødelegge idyllen... Derfor finnes det ingen bilder av det her på min side. 

Jeg har bare vært på teater for å se Pippi en gang, den gangen var det Kirsti Sparboe som spilte Pippi. Kanskje en litt gammel utgave av Pippi...  

Det har gått ganske mange år siden de virkelige Pippi filmene kom ut. Av Pippi, Tommy og Annika så er det bare Pippi (Inger Nilsson) som fortsatt er skuespiller, Tommy jobber med markedsføring. Her kan du se et bilde av hvordan Pippi - alias Inger Nilsson ser ut i dag og et av Tommy og Annika.

Astrid Lindgren fulgte godt opp under filmingen av Pippi og av de andre bøkene hun har skrevet. Til høyre kan du se et bilde av Astrid Lindgren og Inger Nilsson ved en sammenkomst. Inger Nilson holdt en minnetale i Lindgrens begravelse i mars 2002.

 


Hvem er hvem
 
Sanger
Pippi på TV og film

 

CD rom med Pippi er det siste, har ikke sett på det heller. Her kan du få vite mer om det. www.pippi.nu 

Astrid Lindgrens värld på alv.se


Ta en titt på den offisielle siden

MEDIA

LYD

Hør Pippi sangen 

   

 

 


HovedsideBarne-TV