Lassie


HovedsideBarne-TV


lassie.jpg (20569 bytes)

Lassie var en amerikansk spenningsserie for barn, basert på en fortelling skrevet for en avis i 1938. Serien ble produsert i perioden 1954-1974, men har senere dukket opp i nye versjoner.

"Lassie" ble skapt av forfatteren Eric Knight i 1938, først i en tegneserie for avisen Saturday Evening Post. Noen år etter ble teaterstykket "Lassie come home" satt opp med Elizabeth Taylor i en av rollene. I årene fra 1945 ble det laget flere filmer om Lassie, og i 1954 kom tv-serien Lassie. Fra 1964 ble serien sendt i farger.

Serien om den heltedådige collien Lassie var en stor seersuksess i Norge, såvel som i andre land. NRK Fjernsynet sendte serien første gang på 1960-tallet.

(Ill. Lassie med den første familien (Miller); 1954-57.)

1. 1954-57 : Jeffs collie
Serien om Lassie gikk gjennom mange forandringer i løpet av de 17 årene den ble laget. Lassie ble spilt av mange ulike collier. De første tre årene ble Lassie kalt "Jeff's collie" og historiene omhandlet Miller-familien; unge Jeff, hans mor (enken Ellen) og hans bestefar. Jeff hadde en god kamerat kalt Porky. Historiene dreide seg om Jeffs eventyr og Lassies heltedåder idet hun hjalp Jeff og andre i fare eller når et problem trengte å bli løst. Siden Miller-familien bodde på en gård, involverte mange av historiene Lassie i samhandling med andre dyr. I en tidlig episode fant Jeff og Porky noen forlatte ande-egg og overtaler Lassie til å ligge på dem til de kan finne en surrogat-mor. I en annen episode redder Lassie tre sauer fra en flokk som har blitt stjålet av en nabo.

2. 1957-64 : Timmy og Lassie
Våren 1957 tok Lassie med seg hjem Timmy, en foreldreløs gutt på flukt, som blir en del av Miller-familien. Bestefar Miller dør og Ellen innser at hun og Jeff ikke lenger kan greie gården alene. Hun selger gården til familien Martin, et barnløst ektepar som adopterer Timmy. Dermed var Miller-familien ute av serien, og historien dreide seg omkring eventyrene til Timmy og Lassie.

3. 1964- 1974 : Lassie
I 1964 bestemte familien Martin seg for å emigrere til Australia. Lassie kunne ikke bli med dem og ble etterlatt hos naboen Cully Wilson og deretter hos skogvokteren Corey Stuart. Det var derfor slutt på tiden der Lassie hadde en liten gutt å ta vare på.

Lassie i nyere tid :

  • 1994 ble det laget en Lassie-film, med Tom Guiry i rollen som Matt.
  • I 1997 ble en kanadisk tv-serie kalt Lassie sendt, med Cory Sevier i rollen som Timmy. Timmy og moren Karen har akkurat flyttet tilbake til Vermont og åpnet en dyreklinikk. Timmy finner en collie som han kaller Lassie.

VIDEO


HovedsideBarne-TV